Piet Quant

Type   Verzetsstrijder 
 
Verzetsgroep  Groep Quant 
 
Overlijden  10 mei 1944 in Goes gevangen Gevangen gezeten in Kamp Vught 11 augustus 1944 gefusilleerd in Kamp Vught 
 
Scoutinggroep Hertog van Beijerengroep  
 
Plaats   Goes ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
Pieter (Piet) Cornelis Quant werd geboren in Rotterdam op 26 september 1902, maar zijn roots lagen in Zierikzee, waar zijn ouders een bakkerij hadden. Piet was getrouwd en had 2 dochters. Hij was ambtenaar hij de Provinciale Waterstaat. Daarnaast was hij hopman bij de Hertog van Beijerengroep in Goes. 
 
Piet gaf leiding aan de groep Quant, welke uit maximaal 30 personen heeft bestaan. Voor zijn spionageactiviteiten functioneerde hij net als Daan Kloosterman onder DC Piet Kloosterman. Hij wisselde intensief spionage-informatie uit met een inspecteur verzekeringen in Vlissingen, Christiaan S. Luitwieler die hij goed kende toen ze allebei actief waren bij Scouting in Zeeland.  
 
 
Piet was een belangrijke verbindingsman voor de ID tussen Zeeland en Brabant. Hij was ook verbonden aan Vrij Nederland. Zijn groep verzorgde een honderdtal onderduikers. De bonkaarten die nodig waren, kreeg hij van Trouw. In het najaar van 1943 kwam er een overeenkomst tot stand tussen Trouw en de LO, waarbij de verzetskrant het leveren van bonkaarten overdroeg aan de LO. Quant moest dus met die organisatie contact opnemen, waar men hem eerst niet vertrouwde. Maar dat wantrouwen, dat overigens spoedig verdween, was onterecht. Quant was een verzetsman van de goede soort.  
 
Op 10 mei 1944 nam de WA (weerafdeling) van de NSB, onder leiding van Ko Dekker, hem in Goes gevangen en leverde hem uit aan de Sicherheitsdienst (SD). Hoewel hij zeer veel wist, heeft hij tijdens zijn gevangenschap niemand verraden en hield hij onder de meest sadistische druk stand. Op 11 augustus 1944 werd hij in Kamp Vught gefusilleerd.  
 
Hij ontving postuum het Verzetsherdenkingskruis.