Jaap Rus

Type   Verzetsstrijder 
 
Verzetsgroep  groep Kloosterman / groep Wilhelm 
 
Scoutinggroep Hertog van Beijerengroep  
 
Plaats   Goes ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
 
Jakob (Jaap) Rus werd geboren op 29 november 1923 en woonde in Goes. Van kinds af aan zat hij bij Scouting Hertog van Beijerengroep, maar die werd vanwege de Engelse origine als snel verboden. Nadat de Scouting opgeheven was stapte Jaap met zijn beste vriend Wim Quakkelaar over naar een gymnastiekvereniging en toen die verboden werd naar zwemvereniging het Goese Sas. Jaap zat nog op de Rijks-HBS toen hij zich met zijn beste vriend Wim Quakkelaar aansloot bij de OD-groep van Daan Kloosterman. Het begon met eenvoudig koerierswerk. Later ging Jaap de Duitse troepenbewegingen en munitiedepots bespioneren. Vanaf 1943 gaf hij ook hulp aan onderduikers. Nadat hij in 1944 de Atlantikwall op Walcheren had bespioneerd, moest hij zelf onderduiken. 
 
Bij de groep Van Beest, Kloosterman en Wilhelm zaten meerdere scouts uit Goes. Zij hadden eerst als welp en later als scout discipline geleerd, kaart leren lezen en met een kompas leren omgaan, moeilijke hindernissen leren nemen tijdens het spoorzoeken, morse geleerd etc. Meerdere leden waren hopman geworden. 
 
Hij ontving het Verzetsherdenkingskruis. Jaap Rus overleed op 19 januari 2019 in Vlissingen 
 
Meer informatie:
 
Breekbare helden Het Verzet in Zeeland 1940-’44 Carla Rus