Daan Kloosterman

Type   Verzetsstrijder 
 
Verzetsgroep  groep Wilhelm / groep Kloosterman 
 
Scoutinggroep Hertog van Beijerengroep 
 
Plaats   Goes --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
Daniel (Daan) Gerard Kloosterman werd geboren op 10 februari 1905. Daan was in zijn jeugd lid van de Hertog van Beijerengroep en leerde daar veel nuttige technieken voor het verzet. Er wordt zelfs gezegd dat Daan Kloosterman tijdens zijn Scoutingtijd morse geoefend had door tijdens saaie preken in de kerk hoofdstukken uit de bijbel in morsetekens om te zetten. 
 
In het verzet was hij commandant van de grootste OD-groep van Goes en omvatte 62 man. Onder andere Jaap Rus was lid van de groep. Hij was getrouwd en had bij het uitbreken van de oorlog een dochtertje. Tijdens de oorlog werden nog twee kinderen geboren. Ze hadden een winkel in Goes en vanuit de winkel runde hij samen met zijn vrouw het grootste ODmunitiedepot van Goes en omgeving. Ook kopieerde hij het verzetsblad Trouw op zolder. Toen dit in 1942 verraden werd en de SD hem zocht dook hij onder.  
 
Na de oorlog werd hij pelotonscommandant van 120 man bij Bataljon Zeeland. Hij is zich altijd schuldig blijven voelen dat zijn vriend Marien de Groot, die hem tijdens zijn onderduiktijd als commandant OD verving, is doodgeschoten.  
 
Toen Daan in 1982 het Verzetsherdenkingskruis kreeg heeft hij dat aan zijn vrouw gegeven. Hij vond dat zij dit meer had verdiend dan hij. Hij overleed in 1999. 
 
In de verzetsstrijdersbuurt in Goes komt een Kloostermanpad, vernoemd naar Daan Kloosterman en zijn vrouw Maatje Kloosterman-van Willegen. 
 
Meer informatie 
 
Breekbare helden Het Verzet in Zeeland 1940-’44 Carla Rus