Geschiedenis van de groep

Scoutinggroep Hertog van Beijeren - Gosaha bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit twee groepen.
De Hertog van Beijerengroep is omstreeks 1925 opgericht en de Gosahagroep omstreeks 1930. In die tijd werden de jongens en meisjes nog strikt gescheiden. De Hertog van Beijerengroep bood padvinderij aan voor jongens en de Gosahagroep deed hetzelfde voor meisjes.

In de jaren zeventig kreeg de padvinderij de naam Scouting en werden er diverse wijzigingen en moderniseringen aangebracht in het spelaanbod en het uniform. Toch duurde het nog tot 1991 voordat de scheiding tussen jongens en meisjes werd losgelaten. De Welpen (jongens van 8 tot 12 jaar) en de Kabouters (meisjes van 8 tot 12 jaar) werden samengevoegd tot een nieuwe speltak: de Esta's. Hier werd ook een nieuw spelaanbod voor ontwikkeld. In de jaren daarna werden ook de andere speltakken gemengd.
De ledentallen bij de Welpen van de Hertog van Beijeren en bij de Kabouters van Gosaha waren in 1991 laag en daarom besloot men om samen te gaan spelen. Na een proefperiode werd hieruit de nieuwe speltak de Esta's gevormd. Dit was geen probleem omdat beide groepen al geruime tijd samen gebruik maakte van de Grote Schuur van de Hollandse Hoeve waar ieder eigen lokalen had. In september 1993 gingen ook de Verkenners en Padvindsters samen, dit zijn nu de Scouts. Uiteindelijk werden begin 1994 beide groepen op stichtingsniveau samengevoegd. Inmiddels is het aanbod van de speltakken in de loop der jaren herzien door Scouting Nederland en hebben wij als groep: Bevers, Welpen, Scouts, Explorers als speltakken.

De laatste jaren is Scouting Nederland vooral bezig om het imago van Scouting in het algemeen te veranderen. Het imago was nogal stoffig en wij als groep gaan daar natuurlijk in mee om te laten zien dat dit absoluut niet zo is. Scouting is tof, leerzaam en uitdagend!

 

scouting logo small